Аспержите

Аспержи

Аспержите са един много любим зеленчук в Германия. Те са дългоочакано пролетно удоволствие и обединяват свежия вкус на пролетта, разтоварването на организма след зимата с лека храна и вид всеобща национална наслада. Всички обичат аспержи и се радват на сезона им.

Областта Баден-Вюртемберг е една от областите в Германия, в която се сеят аспержи. Тук те са регионален продукт, местна гордост, бизнес, туристическа атракция и кулинарен специалитет.

Пътувайки из този край ще забележите сиво изглеждащи незасети полета, които са странно организирани на височки бразди. За да не се чудите дали къртици не са си направили паралелни тунели под земята, ще ви кажа, че това са ниви с посадени аспержи.

Белите аспержи са кореноплодни зеленчуци. Дългите, бели, но много крехки и чупливи коренчета трябва да получат шанс да растат нагоре и затова са засети във високи рохкави бразди. Те са с бял цвят докато са под земята, но излезнат ли на светлина, се оцветяват първо в лилаво и после в зелено. Тогава вече се берат зелените аспержи, които са връхчета на клончета.

В средата на май по нивите с аспержи работят хора. На чести интервали край второстепенните пътища са поставени табелки в знак, че производител продава на място и може просто да се паркира колата и да се напазаруват регионални продукти. Тези продукти по това годишно време са аспержи и подходящото вино за тях, ягоди, пресни лук и чесън и други. Цените са забележително високи поради високата цена на ръчния труд в Германия и невъзможността тези дългите крехки аспержи и нежните червени ягоди да се събират машинно без да се повредят. А те са ценни, когато са цели и неповредени. Дори преобладаващата работа на полето на полски и други чуждестранни работници не успява да намали много цената на зеленчуците.

От средата на април до средата на юни живописните центрове на стари немски градчета със запазени стари къщи и площадчета, изглеждат като по време на средновековен пазарен ден. Дълги сергии с красиво подредени купчини аспержи заобикалят площадите. Зад сергиите пред старите жарени къщи са опънати белите шатри и пъстрите чадъри на ресторанти и кафенета. Всичките заведения имат задължително присъствие на местни аспержи в менюто си. Шницел с аспержи, аспержи със сос холандез, супа от аспержи, връхчета от аспержи в сметанов сос, салата от аспержи. Те просто присъстват навсякъде и вървят с всичко – с картофи, с макарони, с пушения и леко солен вкус на резените шунка или пушена сьомга …

Аспержите са зеленчук с много специфичен собствен вкус. Те растат под земята и вкуса им има нюанси в зависимост с качествата на местната почва. Затова при тях региона на производство е много важна характеристика. Мои любими градчета с вкусни аспержи са например Шветцинген, със своя красив замък, приказен парк и разкошен старинен площад пред замъка, заобиколен от ресторанти прострени пред стари пъстри къщи или също така Бретен, което е едно малко мило запазено живописно градче пълно със заведения и улици за разходка.

Аспержите се консумират сварени с подсолена вода и малко масло във водата. Мои любими рецепти са тези, в които няма много допълнителни добавки и обработка, които да засенчват специфичния им лек собствен вкус. Те са много вкусни дори само леко полети с разтопено масло и малко лимонов сок. Но най-известният сос за аспержите е сос холандез. Той се приготвя с яйца, които трябва да извадите поне 2 часа предварително от хладилника, защото се обработват по-добре, когато са със стайна температура. Взимаме 4 жълтъка, 2 лъжички лимонов сок, сол и смлян бял пипер и ги разбиваме докато получим пенеща се маса. Затопляме на водна баня и сгъстяваме при непрестанно бъркане. Бавно и постепенно при разбъркване се добавя 250 г разтопено масло. С този сос аспержите са наистина много вкусни. В порцията може да добавите по желание пушена сьомга или шунка или варени яйца и варени подсолени картофи.

Приятен обяд!

Поради собствения специфичен вкус не гарнирайте аспержите с много силни билки и подправки, защото ще се загуби вкуса. Например, ако правите палачинки с плънка от аспержи и сметанов сос, то не гарнирайте с див чесън…

Салата от аспержи с пушена сьомга

Салата от аспержи с пушена сьомга

Аз имам един любим начин за приготвяне на аспержите и той е на салата. Аспержите измивам обилно, обелвам и сварявам по описания горе начин. Сварени ги нарязвам на малки парченца в една купа. Поливам ги със сос от лимон, олио, сол и нарязана на много ситни парченца скилидка чесън. Чесънът не е накълцан или начукан, а нарязан на много ситно. Нарязвам пушена сьомга или шунка на средни парчета и ги подреждам отгоре. Посипвам обилно с листенца магданоз. Тази салата мога да я изям и сама, ако домочадието не надуши и не запротестира.

Аспержите също така добре се понасят с картофите и затова може да ги добавите към картофената салата, като разбира се си спестите в този случай подправката смлян ким.


Можете да отговорите, или trackback от Вашия сайт.

2 Отговора на “Аспержите”

  1. Елена казва:

    Жарените къщи със салатата от аспержи много си вървят.Чакам нови неща. Ели

  2. Руско Кахърков казва:

    Браво Тони, от утре само аспержи ще ям.

Отговорете

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice