Как да си намерим вкусна и прясна храна навън? Част 1: Прясна Коприва

В хубави дни, дори още преди да се е запролетило, докато се разхождате сред природата можете да обръщате внимание на слънчеви места край пътеките. Може и каменисти места. Ако забележите да надничат мънички, тъмнозелени връхчета коприва, то имате голям късмет с първия си улов за годината! Около това гнездо или по-нататък по пътеката, на слънчеви места, би трябвало да има още такива  гнезда. Гледайте внимателно, връхчетата са много мънички!

Нежните връхчета коприва са идеален зеленчук. Те придават уникален и свеж вкус на храната и съдържат много полезни вещества . Копривата е известна с това, че богата на желязо и че действа диуретично и прочистващо. Първите връхчета коприва са толкова нежни, че може да ги берете внимателно с ръка. Ако успеете да си напълните 1/2 до 1 кесия коприва имате достатъчно суровина за едно пролетно ястие. Можете да си приготвите супа или пюре от коприва с орехи или пък ориз, а също така може да я използвате за смеска за баница. Като се приберете вкъщи накиснете копривата във хладка вода за да изпадне полепналата по нея пръст и след това я изплакнете леко. Измитата коприва нарязваме на ситно и попарваме в подсолена вода. Попарената коприва вече не боде и така преработена може да се използва сурова в салати.
Рецепти с коприва

  • Пюре от коприва
    Продукти: коприва сол пипер брашно яйца
  • Супа от коприва
    Почиства се ½ кг коприва, нарязва се на ситно и се запържва с 3-4 супени лъжици олио, 1 глава ситно нарязан лук и 1 равна супена лъжица брашно. Прибавя се сол на вкус и се доливат 6 чаени чаши гореща вода. След като копривата се свари, преди да я свали от огъня се добавя 1 чаена чаша прясно мляко. Сваряват се отделно 2-3 яйца, нарязват се на кубчета и се смесват със ситно нарязан магданоз и черен пипер. При поднасяне, прибавяме към готовата супа с по 2 лъжици от тази смес.


Можете да отговорите, или trackback от Вашия сайт.

Отговорете

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice