Как да си намерим вкусна и прясна храна навън? Част 3: Лапад

Лапад? Дали не мога да използвам само спанак? Има ли разлика във вкуса и каква? Лападът има много мек и приятен вкус. Листата му са много крехки и е достатъчно да се задушат леко, за да станат на пюре. Лападът е растение от фамилията на киселеца. Неговите листа са по-големи и не са кисели. Той също може да се намери навън и напролет. Внимавайте да берете от полянки, които са чисти. На лапада могат да се използват и старите, и новите листа. Листата се почистват внимателно, като твърдите нишки от дръжките на по-старите листа се махат. Лападът може да се консумира като самостоятелно постно ядене или супа или като гарнитура за месо. Гарнитурата може да се приготви например на пюре или с ориз. Лападът може да се добави на баници. Големите листа могат да се използват на сърмички с ориз или зеленчуци. Лападът може да е див или питомен. Дивият лапад не се събира и не се яде. Той има горчив вкус. Познава се по това, че листата му са по-тъмнозелени и остри и по-груби и на опитване нагарчат.
Рецепти с лапад:  

  • Пресен чесън с джанкиПресен чесън
    С благодарности на Елена Чесънът е едно от растенията с доказани лечебни свойства. Всички знаят, че негови съставки укрепват цялата ни имунна система. Той е полезен за целия храносмилателен тракт: стимулира дейността на стомаха, отделянето на жлъчната течност; за сърдечно-съдовата дейност (действа превантивно против артериосклероза).
  • Спанак с шпелта
    Спанакът се взима с големи листа, не с дребни. Приготвя се по подобие на рецептата за лапад с ориз и зелени джанки, но вместо ориз се ползва шпелта, която също е зърнена храна, само че с по-мек и специфичен вкус. Аз я предпочитам пред ориза за някои ястия. Добавят се също така нарязани на много тънки кръгчета пресни моркови.
  • Лапад с ориз и зелени джанки
    Продукти: 1 кг лапад 1 връзка пресен лук 1 връзка пресен чесън 1 връзка джоджен 10 пресни зелени джанки


Можете да отговорите, или trackback от Вашия сайт.

Отговорете

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice