Любители на контрастите

Ябълка

…на филийка с мармалад и сирене, на сладко-кисел сос…
Кое привлича толкова силно любителите на китайските ресторанти? По моите впечатления това са не количествата и качествата на храната, а по-скоро силните вкусове, които се добавят със сосовете и подправките. Моята първа среща със сладко-киселия сос ме привърза към китайската кухня трайно и интензивно. Сега, много години след това, си спомням въодушевените посещения в голяма компания на любимите ни китайски ресторанти и поръчките на множество различни ястия от които всеки си сипваше и поливаше обилно със соев сос. Да. Студентските години… Сега дори да не сме посещавали от дълго време китайски ресторант, вкусът много бързо и живо изниква в съзнанието ми. Вкус, който не омръзва.
Аз не се научих да готвя китайски ястия, но от собственоръчно приготвен сладко-кисел сос към ориз, задушени зеленчуци, печено месо – особено патица, както към пържолки и шишчета на скара или грил не мога да се откажа. Моята любима рецепта за сладко-кисел сос е с естествени съставки, приготвя се лесно и бързо, но трябва да предвидите няколко дни преди грил-партито или поканените на печена патица гости, защото е нужно време да престои на студено преди консумация. От това престояване вкусът зависи много. Съставките трябва да имат възможност да поемат и да се смесят вкусовете един с друг.
Съставките в рецептата могат да се заменят, подправките също и всичко да се напасва според вкуса на дегустатора. Аз давам основни идеи, насоки и съставки и творчеството оставям на вас. Ще се радвам да споделите опит с рецептата и с експериментите.
Взимате, чистите и белите около килограм кисели ябълки и около половин килограм стар лук. Нарязвате ги на парченца. Отделно сварявате смеска от около 300-350 мл. ябълков оцет (може и друг плодов, като например бяло грозде) и около 300 мл вода и подправки. Имате голям избор на подправките. Основно са 2-3 лъжички, сол и половин килограм кафява захар. Всичко останало е по собствен вкус. Можете да добавите синапено семе, малко мед, малко лимонов сок или малко сок от цитрусови плодове като портокали или мандарини. Или да вземете смески от различни видове пипер (бял, зелен, червен, черен, лют червен пипер, …), или вместо пипера можете да ползвате смески къри или ориенталски (азиатски, арабски) смески и подправки, които се продават готови. Други възможности са смлян карамфил и бахар-бахар, канела (канелата много пасва на ябълките) и джинджифил или смлени ядки…
След като заври оцета с водата и подправките, добавяме парченцата ябълки и лук и докато заврат, нарязваме на ситно сушени плодове, каквито предпочитаме (може като за ошав) – сушени кайсии, стафиди, фурми, сини сливи, ананас, дори банани (но аз например банани на обичам и не слагам)… Добавяме и сушените плодове да заврат с останалите продукти и намаляваме огъня. Така на бавен огън и от време на време разбъркваме и това продължава около 40 минути.
След като нашият сос е готов и нямаме голямо гости с близко бъдеще, може да го разсипем горещ в буркани и да го оставим да изстине и така да престои няколко дена. Сосът става много вкусен. Идеално пасва на ориз, на зеленчуци на фурна или ако можете да приготвяте ориз със зеленчуци по китайски. Без съмнение може да се добавя на китайска и индийска кухня – пролетни рулца, индийските банички или пък дори арабските фалафели. В нашенската кухня можем да гарнираме ястия с месо, особено печена патица. В немската кухня освен към меса и шницели се сещам за още някои подходящи ястия, които по принцип се сервират със сладък сос. Това са техните картофени кюфтета, които ядат с ябълков мус и картофеното пюре, което също често сервират с ябълков мус. Има още едно интересно ястие – паниран камамбер (у нас може да се замени с кашкавал пане), което се сервира със сладко от боровинки и зелена салата. Последната рецепта ми дава идеята за приготвения от нас сос, обаче сервиран не с основно ястие, а с предястие от нарязани филийки, a защо не и български сиренца и бяло винце. Аз лично в детството обичам комбинацията от хляб с мармалад и бяло сиренце. А защо ли не го опитаме с нашите мекички? При всички тези предложения мога да си представя успешна употреба на сладко-киселия сос.
Ако обичаме доматен сос може да идем малко по-далече във вариациите и да добавим доматено пюре или накълцани домати консерва и защо не малко чесън и люти чушлета ? И няма ли да е подходящ към нашите шишчета, кебапчета и кюфтета?


Можете да отговорите, или trackback от Вашия сайт.

Отговорете

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice