Пресен чесън

Пресен чесън с джанки

С благодарности на Елена

Чесънът е едно от растенията с доказани лечебни свойства. Всички знаят, че негови съставки укрепват цялата ни имунна система. Той е полезен за целия храносмилателен тракт: стимулира дейността на стомаха, отделянето на жлъчната течност; за сърдечно-съдовата дейност (действа превантивно против артериосклероза). През пролетта, докато е още пресен и зелен, чесънът е много предпочитана съставка в кухнята. Младите и крехки стръкове се добавят на салати и таратори, както и на много от пролетните ястия като великденското агне, дроб-сърмата, постните ястия със спанак, лапад и киселец, както и на зелените зеленчукови супи.

Много са вкусни младите и пресни главички на млечния чесън. Те могат спокойно да се консумират сурови, тъй като пресният чесън не оставя толкова силна миризма като стария.

Една идея от мен, идеална за пикник, за консумация на хрускавите скилидки, които ще прогонят пролетната умора.

Пресен чесън с джанки в маринада

Пресен чесън с джанки в маринада

Слагаме на трапезата главички млад, млечен чесън. Начупваме на едри парчета един добре изпечен топъл хляб, по мой вкус пълнозърнест. Взимаме една бучка хубаво бяло българско сирене, което също нарязваме на не много дребни парчета (да могат да се взимат с ръка). Напълваме една купичка подквасено кисело мляко и една друга с черни маслинки. Остава само да посегнем, да вземем и да хапнем, докато около нас пеят пчелите и се носи мирисът на пролетни цветя и свежа зелена трева. Има ли по-приятно хранене!

Ако поискаме да запазим вкусните главички пресен чесън и искаме да си ги похапваме и по-нататък, ние си правим туршия. За целта използваме цели главички пресен, млечен чесън, който добавяме заедно с люспите. Другото, което добавяме, са пресни зелени джанки. Така подреждаме един ред чесън и един ред пресни зелени джанки в един по-голям буркан или в бидонче. След като добре напълним буркана, заливаме отгоре с предварително приготвена  студена саламура от оцет, вода и сол и слагаме нашата туршия на студено да престои. Докато престоява я наглеждаме и от време на време я разтръскваме.

И така, ако не сме изяли всичко до есента, то може да изпълним следното предложение за сервиране. Изваждаме от буркана чесън и джанки и  ги подреждаме в една чиния, като ги заобиколим с малки люти чушлета и маслинки.

Буркана или бидончето допълваме с нова саламура, ако е необходимо. Слагаме на тъмно и хладно и разтръскваме от време на време.

Така, когато слагаме трапезата можем да разчитаме на разкошна, живописна  и много вкусна гарнитура към яденето.


Можете да отговорите, или trackback от Вашия сайт.

3 Отговора на “Пресен чесън”

  1. Елена says:

    Когато се прави в бидонче, главичките пресен чесан се слагат цели, а не на скилидки. Сместа от оцет, сол и вода е саламура.Елена

  2. Елена says:

    Това е за снимката с буркана. Елена

Отговорете

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice