Франкфуртски зелен сос – информация и рецепта

Качамак с франкфуртски зелен сос

Франкфуртският зелен сос е едно много интересно ястие, което е типично за  пролетната кухня в някои  немски провинции и специално за провинция Хесен, чиято столица е град Франкфурт. Той се приготвя от 7 пролетни растения и билки.  Тази рецепта се среща и в други краища на Германия в различни варианти. Приготовлението при различните варианти е толкова различно, че хората например от Хесен получават „културен шок“, вкусвайки приготовленията по рецепта от друга област и обратно. Тази рецепта се среща и в други страни по света, като например в Италия и Франция – като „Salsa verde“ .

За  франфуртския зелен сос е известно, че има толкова много „оригинални“  варианти , колкото и семейства живеят във Франкфурт. Някои слагат кисело мляко, докато други употребяват майонеза. Някои добавят копър, за други лукът е сред необходимите съставки … И кой ли от тях би одобрил приготовленията на другия: – „О ! Само не лук!“ – възкликна моята позната от която  бях научила за съществуването на рецептата. Аз тъкмо си мислих, че ще я впечатля с добитите си в нета знания. „Само не лук!“ каза тя пак. Разбира се, че разновидности съществуват. За варианта с майонеза знаеше, но лукът й дойде прекалено.

Според нейната „традиционна оригинална“ рецепта задължителни са следните 7 билки и растителни съставки:

  1. Магданоз
  2. Див лук
  3. Киселец
  4. Пореч
  5. Кресон
  6. Кервел
  7. Маточина

Приготовлението е лесно и бързо, но се консумира след престой на готовото ястие в хладилника.

Приготовление:

Като начало растенията се измиват, почистват и нарязват на ситно. След това се пасират със сметана, Crème fraîche (някои биха заменили с крема сирене или извара, но за моята позната това е недопустимо 🙂 ) и кисело мляко, докато се получи смеска с хубав светлозелен цвят.

След като се пасира добре, се овкусява със сол, пипер, лъжичка олио и лъжичка оцет и се разбърква. На тази стъпка, по собствен вкус, може да се добави лъжичка дижонска горчица, но в такъв случай трябва да се пропуснат олиото и оцета.

Така приготвено и гарнирано с яйцата, ястието се поставя в хладилника да престои поне 2 часа.

След това традиционно се сервира постно, като гарнитура на сварени в подсолена вода белени картофи. Разбира се, може да бъде сервирано и да пасва добре и на други ястия.

Това е една типична и традиционна за немската област Хесен готварска рецепта. Рецептата е типична и традиционна също така и за Великденските празници и присъства на трапезите на Велики четвъртък, на немски „зелен четвъртък“ или Gründonnerstag, като името на празника съответства на името на гозбата.

Измежду ползваните билки има някои, които в България не се ползват често и ние можем тайно да заместим. Например кервела (див керевиз) е от рода на целината и може да ползваме листа от целина. В моето описание по-горе маточината замества растението Pimpinelle.

Поречът също е рядко ползвано у нас растение, което има свеж вкус и в Германия. Ползва се на пролет в готварството и за салати. Аз не намерих да предложа негов заместител от използваните в нашата кухня зелени растения. Дали някой няма да се сети за такъв? Пишете в коментарите.

Предлагам собствени идеи за използването на немския сос, идеи от мои лични експерименти в кухнята напролет.


Можете да отговорите, или trackback от Вашия сайт.

Отговорете

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice