Шоколадът за нас

Шоколадът е един обикновен продукт в нашето ежедневие. И само обикновен, но дори е възприеман в много ситуации като вреден. Тази негативна оценка се приписва на продукта, но всъщност идва от презадоволеността и от достъпността. В магазина винаги може да се намери шоколад в най-разнообразни варианти и то на ниски цени. С каквато и поръчка за шоколадово изделие да се запътим, то ние можем да я изпълним във супермаркета или хранителния магазин и то винаги ще имаме избор на продукти и цена. Луксозен или обикновен, млечен или тъмен, диетичен или сладък, течен или за мазане, пралини, бонбони, детски… На фона на цялата тази достъпност ние не можем да усетим и да си представим силата на шоколада, описана така добре в едноименния филм.

Имало е дълго време  в което всяко парченце и всяка чаша горещ шоколад са имали силно въздействие върху хората. Имали са специално значение и подаръка шоколад е бил нещо много специално и лично. Отивайки още по-далече в миналото и в родината на шоколада се срещаме дори с неговото магично и лечебно действие, история, която наподобява чудна приказка.

Как бихме могли да възвърнем значението и стойността на шоколада при цялата съвременна наличност? Скъпа марка шоколад ? Или пък лъскава специална опаковка?

Един опит са малките бутици за шоколадови изделия например в туристически градчета в Швейцария и Белгия. Забелязала съм обаче как туристическото значение измества влаганата стойност на уникален продукт. Един турист в Люцерн или Гент например си купува уникални пралини бутиково производство при разходките си из града и то не за да се наслади на вкуса им, а за да купи нещо характерно за мястото, което е посетил. Така както купува пощенските картички. Връщайки се у дома той разопакова куфарите и изхвърля или подарява непасващите на ежедневието и подредбата сувенири. Туристическата стойност се е стопила и дигиталните снимки са достатъчни, а и доста по-подредени спомени от пътешествието му.

И така, в търсене на изгубената магия и особеното значение на шоколада можем да се спрем пред малките локални сладкарнички със собственоръчно направени шоколадови торти и сладкиши и сервиращи ароматно кафе и горещ шоколад в желаните от клиента вариации , където можем да получим порция тъмен шоколадов сладолед и да се насладим бавно и в приятна компания на аромата и вкуса .

Ето как, отстранявайки масовостта,  лека полека успяваме да намерим специално значение на шоколада във времето на супермаркетите и посоката води към нашата собствена кухня. Всяко собствено произведение ще е един уникат за нас и то такъв в който сме сами сме вложили умисъл, творчество, време и умения.

Реклама
Playmillion


Можете да отговорите, или trackback от Вашия сайт.

Отговорете

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice