Грил по балкански

Различни сортове месо на грил

Да си направим грил по балкански не е някаква изключителна идея за по-различно ядене, просто едно интересно преживяване сред природата със специфичен приключенски мирис на пушек и драскотини по ръцете при събиране на съчки, но… всъщност не се знае. Някои може би разполагат с по-голям ресурс от зеленчуци и имат пълна торба с идеи.

Според мен най-интересно е не когато грилът е електрически на терасата или е с въглища в двора. Най-интересно е  да се събере компанията на някоя полянка и всеки се заема с нещо в приготовлението на храната. Едни се впускат да събират съчките, други вече редят огнището и търсят кибрит, а трети се грижат за доброто настроение с весели приказки и музикално оформление, грижат се биричките да стоят на хладно и всеки работещ да е снабден с по една.

Сега да не забравим главните действащи лица, от които зависи какво ще се яде. Приготовленията за грила са за всекиму по вкуса различни. Някои признават само месото като подходящо, но други ще му добавят и лук или гъби за вкус или пък ще добавят картофи в жаравата.  Има и такива, които ще приготвят само зеленчуци. Хлябът и големите купи с пресни салати няма да описваме в тази тема, но те са неразделна част менюто. Те ще бъдат приготвени след като се сложи на огъня основното ястие.

И така, продуктите се изваждат от кошниците, торбите, щайгите и се разопаковат. Разбира се, лъвската част се състои от традиционните кърначета, наденички, първолки, пилешки бутчета, риба … но има и някои зеленчуци, например гъби, лук, чушка за шишчетата, картофи за жаравата … може да има и други зеленчуци и то не само подходящи за задължителната шопска салата, а и такива, подходящи за печене.  Със зеленчуците за печене ще бъдат експериментирани различни варианти и комбинации с най-разнообразни подправки.

Моето семейство е от последната категория. Ние експериментираме със зеленчуци. За да не прегарят на грила използваме алуминиево фолио. Фолио използваме и за месото, което печем, защото добавяме подправки и понякога лук и гъби и се получава сос.  Картофите на жар също не поставяме в жаравата без фолио. Увиваме ги заедно без да ги белим предварително.  Така опечени на пресните картофи няма нужда да се маха люспата.  След като се извадят от огъня, фолиото се развива и картофът се нарязва на 4 части, като средата се посолява със сол и чубрица и още докато е топло се поставя малко масло или овче сирене.  Много е вкусно.

Друга рецепта от нашия опит е тиквички на грил във фолио. Тиквичките се нарязват по дължина на филии и се намазват обилно със смеска от зехтин, сол, копър и изстискан лимон. Завиват се в алуминиево фолио и се поставят на скарата. Тиквичките стават много вкусни. Подходяща гарнитура към тях е овчето сирене и прясната хрупкава зелена салата или прясна  салата снежанка или пък таратор.

Печен патладжан

Печен патладжан

Миналата неделя направихме с децата пикник с грил и успях да приложа една идея, хрумнала ми след едно посещение в Гърция. Искам да похваля тази рецепта и една моя рецепта  за печен патладжан. Специфична в случая е смеската на подправки, която се състои от смлени кимон, пипер, канела и магданоз и сол. Аз взимам един патладжан, една тиквичка, глава червен лук, една плътна чушка тип камби, един голям домат и чесън и нарязвам всичко на кубчета в една купа. Посипвам с подправките смеската и поливам отгоре със зехтин.  Пожелание може да сложите и черни маслини.

Разбъркват се хубаво всичките зеленчуци в купата, така че да поемат от подправките. Алуминиевото фолио се нарязва на големи парчета и във средата на всяко от тях се слага от зеленчуците. Слага се толкова, че да не се препълват пакетчетата и да могат да се завият добре по краищата, за да не изтича вкусния сос при обръщане. Подреждаме добре завитите пакетчета на скарата и след известно време ги обръщаме внимателно по преценка. Когато станат готови, пакетчетата се свалят от грила в един голям поднос. Предложение за сервиране с кубчета овче сирене, пресен магданоз и парче пълнозърнест хляб за соса.

Скариди

Скариди на скара

И децата обичат грил

И децата обичат грил

Кабапчета и кюфтета

Кабапчета и кюфтета


Можете да отговорите, или trackback от Вашия сайт.

3 Отговора на “Грил по балкански”

  1. Елена says:

    Тони,
    Много хубаво обясняваш как да си похапваме аспержи и да си направим вкусни неща на грил. Ще ги пробваме, защото без весела компания няма да ни е сладко. Ели

  2. Антон Кахърков says:

    точно така мисля и аз!

Отговорете

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice